08.04.2012

Obiceiuri de Sfintele Pasti

In Saptamana Patimilor, incepand de marti, gospodinele pregatesc ouale de Pasti. Mai intai ouale se aleg, cautandu-se de banuti. Cele care au banut se pastreaza pentru prasila, iar celelalte vor fi inrosite.
Inainte de a merge la Inviere, crestinii obisnuiesc sa se spele intr-un lighean in care se afla oua si banuti, oul rosu semnificand sanatatea, iar banutul- bogatia, belsugul. Intorsi de la biserica, membrii familiei se aseaza la masa, gustand mai intai din ouale si pasca sfintite.


Oua incondeiate de mesterul popular Ioana Matei, Vintila-Voda (Buzau)

Pasca traditionala pregatita de Iuliana Musa, pensiunea Vita de Vie (Sarata Monteoru)
In traditia ortodoxa, ouale se ciocnesc dupa un anumit ritual: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste primul, cu capatul mai ascutit al oului, in timp ce rosteste: Hristos a inviat!, la care se raspunde cu: Adevarat a inviat!  Intai ciocnesc sotii, apoi copii cu parintii si parintii cu celelalte rude, prieteni. Cel mai mic dintre copii tine oul cu capatul mai ascutit in sus, in timp ce copilul cel mai mare ciocneste.
Dupa credinta populara, e bine de tinut mine cu cine ai ciocnit, pentru ca, daca din intamplare te ratacesti in padure, n-ai decat sa-ti amintesti despre asta si imediat gasesti drumul pe unde ai venit.
Se crede ca toti cei care ciocnesc unul cu altul se vor vedea pe lumea cealalta. Totodata, mai exista credintele ca persoana careia i s-a spart prima oul inrosit, fie este mai slaba, fie are sa moara mai degraba, fie i se iarta pacatele.

Informatii puse la dispozitie de  Publicatiile Flacara 2011 in "Traditii si obiceiuri romanesti"
Foto: Cristina Bunea