09.04.2012

E sarbatoare in Varlaam- Intarcatul mieilor!

Pe 13 mai 2012, incepand cu orele 12:00, Pensiunea Varlaam si  Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural-ANTREC Buzau organizeaza a cincea editie a evenimentului “ Inţărcatul mieilor” . Daca doriti sa intrati in atmosfera evenimentului, vizionati Intarcatul mielor 2011 sau Intarcatul mieilor 2009
Lansata odata cu momentul plecarii oilor la munte - moment ce coincide cu intarcatul mieilor - sarbatoarea se constituie ca un prilej de prezentare a zonei montane Varlaam - poarta de intrare spre Penteleu- , a produselor traditionale din zona, respectiv branza, bulzul si ţuica de Varlaam, a metodelor specifice de preparare a acestora si a posibilitatilor de utilizare terapeutica a zerului rezultat in urma prepararii.

 De asemenea, turistii pot simti pe pielea lor cum e viata de muntean, daca se vor inscrie la Concursul de mancat bulzuri fierbinti, stinse cu o tuica apriga de pruna. Premiile sunt limitate, dar satisfactia, pe masura...
 Pentru a sprijini scoala din localitate, va invitam sa sustineti micii bucatari, copiii din zona care se vor intrece intr-un Concurs de gatit munteneste.
Fiecare echipa va avea la dispozitie ingrediente zonale si bineinteles carne de miel. Dupa jurizare, va invitam sa degustati preparatele realizate de copiii si sa platiti cat vreti pentru portia primita . Sumele vor fi apoi donate scolii pentru organizarea unor ateliere de mestesuguri populare.  

Ca in fiecare an, organizatorii vor promova produsul turistic inedit valabil la pensiunile din zona, “ Terapia cu zer de Varlaam”. Produsul turistic consta intr-un program de refacere a turistilor, o cura de detoxifiere in care este folosit zerul in combinatie cu fructe de padure, mere, capsuni, morcovi, dar si bai de catifelare a epidermei, in zer, lapte si miere. Terapia cu zer se practica de mai multe secole la Varlaam, ea fiind pentru prima data adusa in atentia mediului medical in anul 1859 de catre Enache Persescu, cel care ridica in zona un stabiliment balnear. O noutate in oferta turistica rurala din Romania, dar mult mai prezenta la nivel european, metodele alternative de detoxifiere a organismului, printre care si terapia cu zer, regasindu-se frecvent in oferta turistica a pensiunilor din Germania, Elvetia, Italia si Austria.


Nu in ultimul rand, turistii care ajung in zona Varlaam, alaturi de gastronomia specifica satului de munte, de joc, dans si voie buna vor descoperi si binefacerile naturii, mergand in drumetii pe Masivul Penteleu si spre Varful Ivanetu, pe trasee marcate. 

Organizatorii invita toti iubitorii de munte si pe cei impatimiti in a face turism cu bicicleta, sa vada cascadele de pe traseu, locul unde sar pastravii vara, Crucea Fetei, Poiana cu Rugi sau Musa Mare.

Pentru mai multe fotografii si informatii, ne gasiti si pe facebook.