14.09.2011

Judetul Buzau- mica Romanie

Aflat la doar 100km de Bucuresti, judetul Buzau ofera turistilor obiective unice in Romania sau chiar in lume: Vulcanii Noroiosi, Asezarile rupestre, Muzeul Chihlimbarului, Mina de Petrol, Taberele de sculptura in piatra de la Magura si Naeni, Barajul de la Siriu, Lacul Meledic si multe altele.
Barajul Siriu
Stiati ca daca vizitati Vulcanii Noroiosi puteti vedea cum este pe Luna?
Ei, bine, da, expertii au stabilit ca peisajele regasite in zona Paclelor Mari si Paclelor Mici de la Buzau au aspect selenar.
Spritualitatea crestina este prezenta la tot pasul, prin numeroasele biserici si manastiri inconjurate de legende si uneori chiar mister. Astfel, cand ajungeti pe teritoriul Geoparcului „Tinutul Buzaului”, nu ezitati sa mergeti in drumetii spre asezarile supestre de la Alunis, Nucu si Bozioru, complex recunoscut si dupa denumirea de „Athosul romanesc”. Geoparcul „Tinutul Buzaului” reprezinta un areal de peste 100.000ha, cuprins intre Berca si pana in nord la Lopatari si de la Valea Salciei pana la vest in comuna Colti, pe teritoriul a 18 comune.

 In satele situate pe principalele vai ale Buzaului (Valea Ramnicului, Valea Slanicului, Valea Buzaului si Valea Chiojdului) precum si in zonele montane si de deal, creatia etnografica si folclorica specifica Buzaului prezinta un interes deosebit pentru turistii aflati in zona. Fara a stabili o delimitare stricta a principalelor zone etnografico-folclorice, putem evidentia cateva microzone in care turistii mai pot descoperi aspecte traditionale specifice: pe Valea Chiojdului ( satele cuprinse intre Basca Chiojdului si Calvini); pe Basca Mica si Valea Buzaului, cea dintre Gura Teghii-Varlaam si Cislau, incuzand si satele Siriului; pe Valea Slanicului, satele din imprejurimile Lopatariului, Manzalesti, Vintila-Voda; pe Valea Ramnicului cele dintre Bisoca si Buda.
Istoria Buzaului incepe din vremuri departate, descoperindu-se pe teritoriul judetului urme ale locuirilor inca din neolitic si o infloritoare cultura din epoca bronzului (Sarata Monteoru), stravechi urme ale civilizatiei dacice (Carlomanesti). Un mister arheologic inca neelucidat il reprezinta cel mai mare tezaur al lumii, inainte de a fi descoperit mormantul lui Tutankhamon, respectiv renumitul tezaur de la Pietroasa, "Closca cu Puii de Aur".
Sub forma generală a unui amfiteatru ce coboară în trepte de la zona muntoasă din nord către câmpie, judeţul Buzău poate fi considerat „o mica Romanie”, punand astfel la dispozitia turistilor toate formele de relief, cu particularitatile geologice, culturale si istorice ale spatiului rural.
AGREMENT
Nu ezitati sa degustati vinurile Buzaului, vinuri din podgoria Dealu Mare, faimoasa pentru soiurile rosii. Ca o particularitate, calcarul Dealului Istrita a facut faimoasa la nivel international Tamaioasa romaneasca de Pietroasele, un soi alb aromat.
Traseul cicloturistic Dealu Mare cu tururi pentru 1-5 zile, Sărata Monteoru – Izvoranu – Mănăstirea Ciolanu, Dealu Istrița- Naeni/ Breaza/ Pietroasele, Berca – Rătești – Sărățel, Vulcanii Noroioși, Colți –Aluniș -Țara Luanei, Lopătari – Lacul Mociaru, Gura Teghii – Masivul Penteleu, Bisoca, Mânzălești – Platoul Meledic.
Pentru turistii ce vor sa isi refaca organismul, recomandam curele de tratament cu apele sarate din statiunea Sarata Monteoru, renumita de altfel si pentru climatul sedativ de crutare.
De asemenea, cand va cazati la pensiunile ANTREC, gazdele va vor pune pe masa unele dintre produsele traditionale ale judetului, cum ar fi: carnatii de Plescoi, babicul si ceapa de Buzau, covrigii si tuica de pruna. Pentru turistii gourmet, recomandam vanatoarea de trufe in padurile de foioase ale Buzaului. 
Totodata, se poate practica pescuitul sportiv pe băltile din campie, dar si in zona Masivelor Penteleu sau Siriu si de asemenea vanatoarea la cerb, căprior, capră neagră, urs, mistreţ, vulpe. Echitatie la Herghelia Cislau.
OBIECTIVE TURISTICE
Muzee: Judetean-Buzau, Episcopal, Etnografie si Artă Populară Vergu Mănăilă – Buzău, Chihlimbarului – Colti, Municipal – Râmnicu Sărat.
Tabere de Sculptura in piatra (in aer liber): Magura si Naeni
Tabara de sculptura in piatra- Naeni

Mănăstiri:  Berca, Ratesti, Poiana Mărului – Bisoca, Găvanu – Jghiab, Ciolanu – Tisău, Barbu – Leiculesti, Cârnu – Tega, Vintila-Voda- prima manastire-cetate din aceasta parte a tarii
Festivaluri Rurale:Intarcatul mieilor ( Varlaam), Zilele Monteorului, Sarbatoarea Tamaioasei (Pietroasele), Parada Gospodarilor ( Sapoca), Festialul carnatilor de Plescoi- Berca, Căsuta cu Pridvor – Sărata Monteoru
Lacuri Naturale si Artificiale: Barajul Siriu, L.Meledic – Mânzălesti, L.Vulturilor (cu plecare din Chiojdu sau Siriu), L.Mociaru – Lopătari.
Lacul Vulturilor
Rezervaţii Naturale: Vulcanii Noroioşi – Berca, Focul Viu – Terca, Platoul Meledic– Mânzăleşti, zona Balta Albă de unde se extrage vestitul namol pentru produsele Pell Amar
Staţiuni balneoclimaterice: Sărata Monteoru
Zone Viticole: Podgoria Dealul Mare, cu localitatile: Naeni, Breaza, Pietroasele, Merei, Vernesti, dar si zona Soresti-Blajani.